Waarom

Waarom uw verhaal in een boek?

Wie kent al uw verhalen straks nog, als u ze niet doorgeeft?

Wie de tijd neemt om zijn herinneringen voor het nageslacht te bewaren, geeft zichzelf de kans om ervaringen en gebeurtenissen op een rij te zetten. Uit wetenschappelijk onderzoek door het Trimbos-instituut bleek dat het vertellen van je levensverhaal mensen helpt om zich te verzoenen met zichzelf. Ouders die hun levensverhaal aan hun kinderen doorgaven, kregen een positievere kijk op hun levensloop en op de relatie met hun kinderen. Het contact tussen ouders en kinderen verdiepte zich vaak.

 

Vriendschappen

Ook vriendschappen kunnen zich verdiepen, bijvoorbeeld doordat de verteller zijn vrienden de mogelijkheid geeft kennis te maken met de personen en ervaringen die hem vormden. Dit kan bijdragen aan begrip voor gemaakte keuzes en aan waardering.

Het Verhalenbureau helpt u graag om te ontdekken welke rode draad er door uw leven loopt. Welke thema’s keerden terug, wat waren de kantelpunten die veranderingen in gang zetten?

Wie kent al uw verhalen straks nog, als u ze niet doorgeeft?

U hebt veel om over te vertellen. Ook de kleine dingen zijn waardevol: gerechten die vroeger op tafel kwamen, verdwenen familietradities, kwajongensstreken en meisjesdromen (en kwajongensdromen en meisjesstreken), anekdotes die uw ouders vertelden, de herinneringen aan uw grootouders. Wie kent al deze verhalen straks nog, als u ze niet doorgeeft? Hak vandaag de knoop nog door en maak een begin: stuur ons een e-mail voor meer informatie.

Wie de tijd neemt om zijn of haar herinneringen te vertellen en daarmee te structureren,

krijgt meer inzicht in zichzelf.

Plonie van Westen-van Houwelingen over het levensverhaal van haar oma

'Het Verhalenbureau' heeft met veel liefde en respect het boek over mijn oma Plonia Loeve geschreven. Mensen zeggen wel eens: "Iedere familie heeft zijn eigen verhaal". Dat is waar, maar je hebt ook iemand nodig die een levensverhaal zo mooi kan verwoorden.'

Olielampje

 

Mijn moeder heeft al zo lang als ik me kan herinneren een mooi olielampje van blauw glas in haar kast staan. Ik had geen idee waar het vandaan kwam. Totdat ze het verhaal erbij vertelde. Dat haar opoe Plonia Loeve het lampje vroeger elke avond naast mijn moeders bed zette, zodat ze niet bang hoefde te zijn in het donker. En dat mijn moeder vanaf haar vijfde levensjaar elke nacht bij haar opoe in het tweepersoonsbed sliep, tussen gesteven lakens die roken naar Sunlightzeep. Haar opoe was al jong weduwe en zou anders zo alleen zijn.

Wortels

Ik werd nieuwsgierig naar de opoe aan wie dit lampje toebehoorde, ging op onderzoek uit en besloot het leven van Plonia te beschrijven. Tijdens het schrijven kreeg ik een dieper besef van mijn herkomst, alsof ik mijn wortels nog iets steviger in de bodem heb kunnen uitspreiden. En dat was een existentiële ervaring die geschiedenisboeken me niet hadden kunnen geven.

Anne Marie Hoekstra

Adres

Het Verhalenbureau

De Buurt 24

3372 DC Hardinxveld-Giessendam

Contact

info@hetverhalenbureau.nl

Anne Marie +31 6 10 95 22 59

annemarie@hetverhalenbureau.nl

Iddo +31 6 20 72 02 13

iddo@hetverhalenbureau.nl

KvK nummer

61407232

 

Btw nummer

NL854329250B01

 

All Rights Reserved © Copyright 2014-2017 'Het Verhalenbureau' - Realisatie website 'Iddo Hoekstra'